Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 132 639 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Biała kiełbasa

piątek, 04 marca 2011 21:08
Skocz do komentarzy

Bezpośrednio po uboju przystępowano do wyrobu przetworów mięsnych m.in. kiełbas. Mięso wybrane na kiełbasy składane było w drewnianym korytku, drobno siekane nożami lub tasakami, przyprawiane i upychane w jelita. Tak przygotowywano tzw. pęta kiełbasy wiejskiej lub o innej lokalnej nazwie. Była to wędlina surowo-dojrzewająca, konserwowana na ogół przez podsuszanie i wędzenie.

Osobno przygotowywano farsz na kiełbasę w słoikach. Do słojów wkładano bądź zwoje białej kiełbasy w jelicie, upychając maksymalnie dużą jej ilość, a wolną przestrzeń zalewając tłuszczem (smalcem), lub też wkładając sam farsz. Ten ostatni sposób jest kontynuowany przy produkcji wyrobu tradycyjnego o nazwie biała kiełbasa w słoiku.

Dawne sposoby wyrobu kiełbas, polegające na ręcznym siekaniu mięsa tasakami na tzw. krzynówku (lub skrzynówku), wyparły ręczne, korbowe maszynki do mięsa. W związku z tym na terenie Pomorza upowszechniły się również z czasem wędliny z mięs drobno mielonych. Współcześnie wyrabiane przetwory mięsne o wyżej wymienionych nazwach przygotowywane są według tradycyjnych receptur i sposobów. Użyte do ich wyrobu mięso pochodzące z uboju typowo polskiej rasy trzody – „złotnickiej pstrej”, dodatkowo wpływa na ich walory. Rasa świń „złotnicka pstra”, obok rasy „złotnickiej białej” jest rasą polską, uznaną w 1962 roku. Jej nazwa pochodzi od gospodarstwa Złotniki (AR Poznań), gdzie na początku lat 50. XX wieku została stworzona. Jej twórcą był profesor S. Alexandrowicz.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 20 grudnia 2014

Licznik odwiedzin:  27 649  

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

Informacje związane z rolnictwem

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 27649

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Kuchnia